smakis_strawberry_TOP.jpg
 

Rädda bina med något gott

På Smakis vill vi ha smaker som smakar på riktigt. Vi bryr oss om naturen och därför vill vi lära barn att ta hand om vår jord. Smakis ekologiska Jordgubb är smaksatt med binas favorit – citronmeliss. Du får en påse citronmelissfrön med varje tre-pack jordgubb du köper i butik, så att du kan odla gott för både dig och bina.

i samarbete med
 
 
 
 
 

Så här enkelt planterar du en egen Smakis

Börja med att dricka upp din goda Smakis. Klipp av toppen på förpackningen och fyll med jord. Så nu dina fröer i jorden och vattna. Nu är det bara att vänta på att det ska växa. När det vuxit en bit så kan du plantera ut din växt i naturen så bina kan få njuta av den nektar som finns i blommorna. Sen är det bara att återvinna din Smakisförpackning.

 
 
plantera-en-smakis-back_rosa3.png

Vanliga frågor

Här hittar du de vanligaste frågorna gällande #PlanteraEnSmakis.

 

Varför gillar bin citronmeliss?

Bin gillar nektar och pollen och citronmeliss ger mycket av båda under flera månader.

Vad gör bin?

Bin pollinerar våra växter, från rosor till raps. Så mycket som två tredjedelar av alla grödor som odlas i världen är idag pollinerade och till största delen av bin. Det är ett jobb som man värderar till flera hundra miljarder kronor.

Varför är bin viktiga?

Bin spelar en oerhört viktig roll i naturen, de är livsviktiga för vår matproduktion och för många vilda växter som finns omkring oss.

Varför måste bina räddas?

Bina är på många håll på väg att försvinna och det kan få stora konsekvenser. Ett litet bi har en större uppgift än man kanske kan tro. En stor del av den mat vi äter är pollinerad av bin så de är viktiga för vår överlevnad.

Varför är bina hotade?

Hotet mot bina beror bland annat på användningen av bekämpningsmedel och på att man får bedriva en typ av jordbruk som minskar den biologiska mångfalden. Sverige är tyvärr inget fint undantag, även här minskar antalet bin drastiskt.

Vilka bin är hotade?

Av Sveriges närmare 300 arter bin är 100 rödlistade och 15 arter har redan försvunnit. Eftersom de vilda bina har minskat så dramatiskt i antal har de tama honungsbina fått huvudansvaret för pollineringen. Biodling blir alltså indirekt ett viktigt verktyg för att bevara den biologiska mångfalden.

Vad händer om bina försvinner?

Bristen på bin har till exempel gjort att man i Kina måste pollinera träd och blommor för hand. I USA får man transportera bin i lastbilar för att sen släppa ut dem på ställen där bin dött ut.

Vilken roll spelar bina för frukt?

För fruktodlare är bin helt avgörande för att det ska bli en bra skörd. Om inga fröämnen i blommorna blir befruktade bildas inte heller någon frukt, och ju fler fröämnen per blomma som befruktas, desto större, saftigare och mer regelbundna till formen blir frukterna.

Hur hjälper ekologisk odling bina?

Ett ekologiskt och giftfritt jordbruk gör nämligen stor skillnad för bina. När vi går över till ett ekologiskt jordbruk bidrar vi till att fler vilda och tama bin kan leva i och kring vårt jordbrukslandskap. Det har flera förklaringar. Variationen av växter på ekologiska gårdar ser till att det finns blommor kvar och bina har bättre tillgång till föda under året. Inom det ekologiska jordbruket är det dessutom förbjudet att använda kemiska bekämpningsmedel. Även det bidrar till mer föda till bina då det finns fler blommor att samla nektar och pollen från i jordbrukslandskapet. Men framför allt innebär det att bin på ekologiska gårdar kan leva i en snällare miljö utan att riskera livet, skadas eller riskera att få långa skadeverkningar för fler generationer av bin.

 

Vad kan jag göra för att hjälpa bina?

Att välja eko i butiken är ett viktigt val som gör stor skillnad. Studier har visat att det ekologiska jordbruket bidrar till fler bin, humlor och fjärilar än det oekologiska.

Vad är citronmeliss?

Citronmeliss är en dekorativ kryddväxt med vackert grönt bladverk och vita blomspiror. De vita blommorna är uppskattade av bin och humlor.

Hur planterar jag en Smakis på bästa sätt?

Fyll förpackningen med jord nästan hela vägen upp. Vattna rikligt. Så 6-10 frön spridda över ytan. Ställ förpackningen i ljust läge och håll jorden fuktig i 1-2 veckor. Plastfolie med andningshål rekommenderas. När fröna gror är duschbevattning bäst. Börja vattna med kanna när plantorna är 2-3 cm. Låt max 3 plantor växa sig stora, cirka 10 cm. Gallra bort de minsta. Plantera ut i sol till halvskugga när risken för nattfrost är förbi.

Hur gör jag om jag vill plantera mina citronmelissfrön i trädgården?

Plantera citronmeliss från maj till mitten juli. Så fröna glest på fuktad ogräsfri jord och håll fuktig tills fröna gror. Det bästa växtläget är sol till halvskugga.

Behöver plantorna gödsel?

Ja, men så länge tillväxten är liten behöver den inte gödslas. När plantan etablerat sig och växer bra – då är det tid att gödsla. Allra bäst är flytande näring, naturligtvis helst ekologisk och kravgodkänd.

Behöver jag använda ekologisk jord?

Eftersom fröet är ekologiskt så känns det bäst att fortsätta på den ekologiska vägen. Fröna gror bäst i så kallad såjord, den finns av flera märken som ekologisk såjord.

Hur länge kan jag spara mina citronmelissfrön?

Påsen är stämplad med sista försäljningsdag, ofta lite mer än två år från produktionstillfället. Men fröna behåller sin grobarhet i många år efter det.

Hur använder jag citronmeliss?

Använd helst de färska bladen i matlagning för en frisk citronsmak. Smaken är inte alltför kraftig och bladen bör därför inte kokas, utan användas färska. Men de kan även användas frysta eller torkade. Citronmeliss passar i vanliga sallader, fruktsallad, soppor, såser samt frysta i isbitar till saft och drinkar.

 

 
ladda ned.jpeg

Följ oss på Instagram och få tips på hur du bäst kan odla ekologisk citronmeliss och samtidigt rädda bina. Dela gärna med dig av dina egna bilder och glöm inte att märka dem med #planteraensmakis.

#PlanteraEnSmakis

 
 
fruktis.jpg
 

FRUKTIS

En liten förpackning med stort fruktinnehåll! Varför minskar så många sockret med 30% när man kan ta bort allt? Smakis Fruktis – helt enkelt en serie fruktdrycker utan tillsatt socker.

.