7 stora vinster med EKO

7 stora vinster med eko
 
 

När du väljer ekologiskt och KRAV-märkt får du sju stora ekovinster på köpet: Biologisk mångfald. Friskt vatten. Bördiga jordar. Inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Extra god djuromsorg. Mat utan konstgjorda tillsatser – som alltid är kontrollerad.

7 stora vinster. Ett val. Det är helt enkelt eko.

Du slipper massor av E-nummer

I ekologisk mat och dryck tillåts betydligt färre E-nummer än iannan mat. När du väljer eko undviker du alltså många olika E-nummer som färgämnen, smakämnen, konserveringsmedel ochsötningsmedel. Ekomaten får sin smak, konsistens och färg frånnaturligareingredienser.

Källa:Europaparlamentets och Rådets förordning 2018/848

Du visar extra omtanke om djuren

Kor, grisar, får och höns på ekologiska gårdar har mer plats inne.De får också gå ute mer för att beta, böka och picka under bar himmel. Djur på ekogårdar äter dessutom mest ekologiskt foder –ofta från den egna gården.

Källa:Europaparlamentets och Rådets förordning 2018/848

Du väljer bort naturfrämmande bekämpningsmedel

På ekologiska gårdar används inga naturfrämmande bekämpningsmedelsom kan spridas i naturen och hamna i maten vi ska äta.

Källa:SLU EPOK (2022). Miljörisker med kemisk bekämpning

Du gör livet lättare för humlor och bin

Antalet humlor, bin och andra viktiga pollinerare minskar drastiskti världen. På ekologiska gårdar är artrikedomen av pollinerare i genomsnitt 50% större. Det beror framför allt på att man inteanvänder naturfrämmande bekämpningsmedel.

Källa: Tuck, S.L. m. fl. (2014) Land-use intensity and the effects oforganic farming on biodiversity: a hierarchical meta-analysis

Du skyddar dricksvattnet, sjöar och hav

På ekologiska gårdar odlas rotfrukter, spannmål och andra grödorutan naturfrämmande bekämpningsmedel som kansprida sig till vårt dricksvatten, sjöar och hav.

Källor: – Europaparlamentets och Rådets förordning 2018/848– Sveriges geologiska undersökning (2022). Trender förbekämpningsmedel

Du säger nej till klimatskadlig konstgödsel

Både tillverkning och användning av konstgödsel påverkar klimatetnegativt. 500 000 ton C O 2 e – så mycket växthusgaser spararSverige in varje år genom att ekologiska lantbrukare inte använderimporterad konstgödsel.

Källor: – Scialabba, N. E. H., & Müller-Lindenlauf, M. (2010). Organicagriculture and climate change– Ekologiska Lantbrukarna (2020). Jordbruket och klimatet – Etthelhetsgrepp

Du värnar om våra matjordar 

Ekologiska lantbrukare får inte använda klimatskadlig konstgödsel. Istället använder de främst djurgödsel och växtrester för att bygga bördiga, näringsrika matjordar som myllrar av liv.