FRIENDS

 

 

 

 

 

21342163-barn-springer-genom-skolkorridor.jpg

Bland det värsta som finns är mobbning. Vi på Smakis tycker att alla människor ska få vara precis som de är. Därför stödjer vi Friends i deras viktiga kamp mot mobbning.

Friends arbetar för att barn och unga ska känna sig trygga och slippa utsättas för mobbning och andra kränkningar. Skolan har alltid varit Friends huvudarena men sedan ett par år tillbaka har Friends även etablerat sig inom idrottsrörelsen. Sedan hösten 2009 har Friends dessutom börjat utbilda i förskolan. Målet är att hjälpa dessa att få igång ett långsiktigt och seriöst arbete mot mobbning.

Friends är en icke vinstdrivande ideell organisation helt utan statliga bidrag. Som stiftelse är de politiskt och religiöst obundna och har ett 90-konto tilldelat av SFI.

Alla som arbetar på Friends har stor erfarenhet av barn- och ungdomsarbete. De jobbar i hela Sverige och har kontor i Stockholm, Göteborg, Umeå, Linköping och Malmö.

Friends är en organisation under ständig utveckling. Just nu arbetar de med att knyta längre relationer med skolorna och med att ge ännu mer stöd i det vardagliga likabehandlingsarbetet.

Friends & Skola I länken nedan hittar du 8 olika affischer med olika budskap. Sätt upp dessa och motverka mobbingen i skolan.

Läs mer på www.friends.se

 
 

 

KRAV

 

 
akta_humlan_-_kampanjbild.jpg

Vi på Smakis vill ha smaker som smakar på riktigt och vi vill ha en jord som blomstrar. Naturen och barnen är det finaste vi har. Det är viktigt att både barn och vuxna inte får i sig några onödiga tillsatser. Det är viktigt att vi tar hand om vår jord. Därför ser vi till att Smakis håller måttet för KRAV-märkning.

Ärligare mat KRAV-märkt mat ska vara så ärlig som möjligt. Med det menar vi att inga syntetiska färgämnen, smakämnen, sötningsmedel eller aromämnen tillåts. Härdade fetter och genmodifierade organismer är också förbjudna vid framställningen av KRAV-märkta livsmedel, och bara ett fåtal tillsatser får användas. Det gör att den KRAV-märkta maten är naturligt hälsosam. Det är mat som har fått växa och mogna på sina egna villkor. (, utan syntetiska kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.)

Renare vatten och bördigare jordar När du handlar KRAV-märkt gynnar du ett jordbruk som inte gödslar växterna med konstgödsel eller använder syntetiska kemiska bekämpningsmedel. Om sådana preparat kommer ut i naturen kan de ge växter och djur nedsatt fruktsamhet och rubbad ämnesomsättning. Bekämpningsmedlen läcker från åkrarna till våra vattendrag. I 2005 års miljöövervakning av södra Sveriges vattendrag hittades rester av bekämpningsmedel i samtliga vattenprov.

Den ekologiska bonden gödslar istället sin mark med djurgödsel och växtrester. Det förbättrar jordkvalitén och gynnar livet i marken.

Socialt ansvarstagande KRAV-märkt mat innebär också att ett socialt ansvar har tagits i produktionen. Arbetstagare ska ha bra arbetsvillkor. Genom att inga kemiska bekämpningsmedel används i den ekologiska produktionen blir arbetsmiljön sund. Den som odlar ekologiskt behöver alltså inte skydda sig mot farliga kemiska bekämpningsmedel. Det är viktigt, inte minst för odlare i tredje världen som inte har råd med dyr skyddsutrustning och därför löper större risk att skada sig.

Läs mer på www.krav.se

 
 
 

 

Naturskyddsföreningen

 

 
 
Knisa-mosse2-1024x768.jpg

Naturskyddsföreningen är sedan decennier Sveriges mest inflytelserika miljöorganisation. De påverkar politiker, jagar miljöbovar och påverkar lagstiftningen. De sätter rampljuset på brinnande miljöfrågor genom rapporter, kampanjer, böcker, debatter, konferenser och ett intensivt pressarbete.

Klimat, hav, skog, jordbruk och miljögifter är våra viktigaste arbetsområden. Det senaste decenniet har deras globala arbete blivit allt större och starkare. De samarbetar och stödjer över 60 miljöorganisationer över hela världen, tack vare pengar från Sida. De står dessutom bakom världens tuffaste miljömärkning, Bra Miljöval.

De ser till att det verkligen händer något

Deras hundraåriga arbete har gett resultat. De har räddat pilgrimsfalken från utrotning. De har tvingat industrin att tillverka miljövänligare papper. De har sett till att få ett förbud mot två av världens farligaste ämnen; DDT och kvicksilver. De har räddat hundratals unika skogar från avverkning. De har sett till att svenska matbutiker börjat sälja ekokaffe. Och mycket, mycket mer. Tillsammans har de kammat hem en lång rad segrar.

För att läsa mer om naturskyddsföreningen gå till http://www.naturskyddsforeningen.se/

 

 

 

Tetra Pak

 

 

ib00208_full.jpg

Hos oss på Smakis kommer kvalitén på produkten alltid först. Kvalité för oss är naturlig smak när den är som bäst, när den kommer från frukt som är som gjorda för att göra dryck av.

Kvalité är för oss dessutom möjligheten att erbjuda kravmärkta produkter. Produkter som tagits fram utan bekämpningsmedel och där frukten fått lämna sin allra bästa och mest naturliga smak, via oss, till dig.

Precis som för produkten är förpackningen viktig för kvalitén. Vi har därför valt att jobba tillsammans med Tetra Pak som kan erbjuda smarta och effektiva förpackningar som huvudsakligen görs av en förnybar råvara – papper. Att formen är smart och förpackningen en riktig lättviktare gör att vi känner oss trygga att erbjuda dig ett av de miljömässigt allra bästa alternativen som marknaden kan erbjuda.

Kravmärkta kvalitetsprodukter i en miljösmart förpackning. Naturlig smak med ett naturligt skydd. Kan det bli bättre?

Läs mer på www.tetrapak.se/miljo